Allah behoed ons.
Blijf op de hoogte en volg Harrie
29 November 2007 | Jemen, Sanaa
De groep Vitensers welke we afgelopen week hebben afgelost zijn afgelopen weekend ook naar Aden geweest om te snorkelen. Peter Postma heeft toen zijn paspoort als borg moeten afgeven en heeft bij het afrekenen er niet weer aan gedacht deze terug te vragen. Morgen gaat hij weg en het paspoort ligt nog in Aden! Jan H. heeft toen Hussein, de huis-taxichauffeur gevraagd om het op te halen. Omdat zijn auto niet geschikt (vertrouwd) is om zo'n lange afstand te rijden heeft hij een vriend gevraagd mee te gaan in diens auto.
Bij Aden aangekomen kwamen ze vanwege de festiviteiten in een grote demonstratie terecht. Het verkeer mocht niet verder. Op een geven moment begon de demonstatie een grimmig karakter te vertonen, rookbommen werden gegooid en er is met scherp geschoten. Auto's die de stad uit wilden en in de demonstratie terecht kwamen reden in paniek weg achtervolgd door een regen van kogels. Een van deze auto's ramde de auto van Husseins vriend. Total loss. De vriend heeft later in een garage een leenauto mee teruggenomen.
Uiteindelijk heeft hij wel het paspoort mee kunnen krijgen. Peter had hem hiervoor gemachtigd.
Toen hij vanavond hier in huis binnenkwam en het verhaal vertelde bedachten we ons dat we achteraf toch maar geluk hadden dat het Elepanth Beach Resort vol was, en we niet gegaan zijn vandaag.
We hebben een bezoek gebracht aan de oude binnenstad. Alsof je in de middeleeuwen loopt. Iedereen is er bijzonder vriendelijk, en ook de dames kijken ons vol verlangen aan door het kijkvenster. Ondanks dat ze allemaal de zelfde kleding hebben maken we ons wel een voorstelling hoe ze er uitzien zonder de Burka. Om het thuis ook maar te laten zien hb ik voor Betsie ook maar een Burka gekocht, onder hilariteit van een aantal personen heb ik deze zelf even gepast (op straat). Jan K. werd op een gegeven moment zelfs aangesproken door zo'n Ninja. Onvoorstelbaar en menig kerel stond er afkerend naar te kijken.
In diverse winkeltjes zijn inkopen gedaan. Op een overdekt "terrasje" wat gedronken. Je weet niet waar je kijken moet, en overal wil je wel een foto van maken. Alle kerels zitten de gehele dag Qat te kauwen, Een wang van 5 cm. is er niets bij, vergezeld van een bruin afgesleten gebit.
Het meest vreemde vervoer was een kar getrokken door een dromedaris. Peter wist op de markt nog een visboer. Hier hebben we vis gekocht en in een "restaurant" deze laten bakken. Allahmachtig wat een gore bende. Nergens aanzitten dus. Een plastic kleed op de tafel, een soort pannekoek erop met de vis die in een soort oven was gebakken op een metalen frame. Het smaakte voortreffelijk en daar ging het om.
Ondertussen werd het al mooi donker, het werd merkbaar drukker op straat. Een groot deel van de bromfietsen en motoren reed zonder licht en zonder kentekenplaat. Deze voertuigen zien erg netjes en nieuw uit. De jongens pronken er duidelijk mee en zijn er erg zuinig op. Alle chroomdelen zijn beschermd met dekens, doeken of tape. Net als de vele kinderen vinden ze het een eer om door buitenlanders gefotografeerd te worden.
Regelmatig worden we aangehouden door kinderen die om geld bedelen. Huiswaarts lopend werden de gehele weg gevolgd door een knaap van zo'n jaar of 16, bedelend om geld. Hij had honger en dorst en geen geld. Maar wel behangen met goud. Toen we even niet keken haalde hij een blikje uit zijn binnenzak en dronk deze leeg. Toen we de poort van het huis openden wilde hij ook naar binnen. De portier, een bijna blinde man van dik 70 jaar werkte er mee af.
Een dag om nooit te vergeten....
Hier een link over de demonstratie in Aden.
Naar later bleek zijn er zeker 5 doden gevallen!
Een dag om nooit te vergeten....
Hier een link over de demonstratie in Aden.
Naar later bleek zijn er zeker 5 doden gevallen!
29 November 2007 - 22:14
Henny Luttikhuis:
Hallo Harrie,
Een mooi verhaal om in te lijsten en later in een boekvorm aan je kleinkindere voor te lezen.
Heel veel sterkte in het mooie land.
groetjes, Henny & Ria -
30 November 2007 - 06:37
Diny Fakkert:
Wat zal jouw dagboek dik worden!!!
Voor ons is dit verhaal prachtig om te lezen; maar jullie ondervinden het op een heel andere manier.
Geniet van het vrije weekend.
Groetjes uit Heeten:
Jan en Diny Fakkert